1. Pavel Janda


Mgr. Pavel Janda
se narodil v říjnu 1984 v Podbořanech. Vyrůstal v Dobroměřicích a Lounech. 

Po maturitě (2004) na Gymnáziu Václava Hlavatého v Lounech vystudoval (2010) Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Poté působil jako advokátní koncipient a právník v České obci sokolské. Zkušenosti též načerpal jako asistent poslance Michala Kučery. V roce 2015 otevřel vlastní advokátní kancelář v Lounech. Od roku 2018 je starostou města Louny.

Než se stal zastupitelem, inicioval v roce 2013 uveřejňování zápisů a zvukových záznamů z jednání zastupitelstva na webu města. V roce 2014 byl zvolen do zastupitelstva a stal se členem Rady města. Jako radní kladl důraz na lepší komunikaci města s občany (živé video přenosy z jednání zastupitelstva, nový a přehledný web města, komunikace města s občany na sociálních sítích, úřední soboty aj.).

V listopadu 2018 byl zvolen starostou města, během čtyř let, které vedl město, se v Lounech podařilo mj. postavit nový plavecký bazén včas a bez vícenákladů. Navíc se podařilo ušetřit oproti původním plánům 46 milionů Kč díky odpočtu DPH. Bazén přirozeně není jediná věc, která se povedla. Mapu toho, co se v Lounech v letech 2018 - 2022 povedlo, najdete na unikátní Mapě pro lepší Louny

Pavel Janda se i jako starosta dále zaměřoval na “otevírání radnice občanům” a komunikaci s nimi. Město se vrátilo také k papírovým periodikům, když začalo vydávat oceňovaný Magazín Zloun a aktuální infolist s příznačným názvem Město Louny Informuje. Poté, co zmizely covidové restrikce, stál Pavel Janda u startu pravidelných veřejných diskuzí zástupců radnice a občanů v rámci projektu SetkavaniLouny.cz. Již třetím rokem pravidelně na konci týdne informuje občany v rámci přehledu #STAROSTAinfo

Během covidové pandemie se jako starosta obce s rozšířenou působností podílel na krizovém řízení města, začal mj. pravidelně informovat občany (nejen) na sociálních sítích v rámci tzv. #antiVIRUSinfo. Úlohu předsedy krizového štábu si zopakoval během zvládnuté uprchlické vlny způsobené ruskou agresí na Ukrajině.

Svůj volný čas Pavel Janda nejraději tráví společně s manželkou a jejich čtyřnohým přítelem (fenka francouzského buldočka Dori) . Od dětství bije jeho srdce pro Veslařský klub Ohře Louny, který v příštím roce slaví 140 let od svého založení. Jako kluk hrál hokej za Slovan Louny, poté florbal za Lokomotivu Louny. Pavel Janda je též členem T.J. Sokol Louny. 

Dále se zajímá o aktuální dění a sport. Rád cestuje, užívá si zahrady v Nečichách, pochutná si na dobrém jídle a poslechne hudbu rozličných žánrů. Vedle FK Louny a Slovanu fandí fotbalové Slavii a hokejové “Cheze”.

Pokud by měl vybrat tři oblíbené knihy, byly by to Medkovo Děkuji, mám se výborně (2005), Tigridovo Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu (1988) a naprosto ho uchvátila novela Adresát neznámý od Kathrine Kressmann Taylor z roku 1938.

Snaží se řídit jednoduchým "návodem k použití republiky", jak ho ve svém Vzkazu zanechal Ivan Medek v roce 2008. Zní poměrně jednoduše: "Chovat se slušně! Vždycky a za každých okolností."